Italien 2017

”Vi alla i gruppen har vart starka och genomfört en otrolig utmaning som vi aldrig komma att glömma.”

Lördag den 3 juni landade tio unga vuxna kvinnor och män från flera olika kommuner i Sjuhärad på Landvetter flygplats efter att ha bott sex veckor i Forlí i Italien. I bagaget hade de med sig erfarenheter från Italiens arbetsliv där de under några veckor praktiserat.

 Gruppen på flygplatsen. Foto.

Deltagarna har tvingats tänja på sina begränsningar, grunda nya inre målbilder och förhålla sig till nya sammanhang. För flera av deltagarna har resan inneburit stora utmaningar då några för första gången fått erfara att resa utanför Sveriges gränser, för andra har den största utmaningen varit att hantera de utmaningar som kan uppstå när man lever i ett främmande land, med ett nytt språk, omgiven av nya människor.

Första veckan ägnades åt att lära känna omgivningarna och språkstudier:
” En vecka har nu gått och allt börjar känna sig som en vanlig vardag. Det har sjunkit in att vi faktiskt är här. Man vet vart man ska gå för att hitta till dom olika platserna som Uniser, Lidl m.m. Staden är rätt liten men otroligt mysig och folket vi har stött på en så länge är väldigt trevliga (då man förstår vad dom säger och inte pratar för fort ). Märks även att italienskan sitter bättre än vad man trott då man kan läsa på diverse skyltar och göra mindre beställningar som espresso, pizza, glass och betala i mat affärerna.” 

Inför praktikresan hade deltagarna fått förmedla sina förväntningar till vår italienska samarbetsorganisation UNISER, som sedan matchade deltagarna mot deras önskemål. Våra deltagare praktiserade inom vitt skilda branscher, såsom inom vaktmästeri, ostbutik, hästgård, barnomsorg, fritidsgård, äventyrspark, hjälporganisation och café/bar. För en del blev det precis vad de önskat på förhand, för andra innebar det en mindre kompromiss. För alla innebar det en unik inblick i den italienska kulturen och arbetslivet, som ingen som reser till landet som "vanlig" turist har möjligheten att erfara. Det har samtidigt gett våra deltagare en unik merit att ta tillvara på och framhäva i sitt CV i sitt framtida jobbsökande! 

”Jag, Jonathan har varit på ett ställe som heter Indiana park, det är en klätterpark där man får gå i höghöjdsbanor mellan träden. Jag trivs väldigt bra på mitt ställe och har alltid saker att göra, mina dagar kan bli långa, men jag har hela tiden så roligt att jag glömmer att jag jobbar. ”

”Varje dag är verkligen en utmaning men vi klarar detta garanterat”

Vi har fått massa otroliga upplevelser och minnen härifrån och vi kommer bära med oss en massa nya erfarenheter.”

"Med ett rekommendations brev från våra underbara handledare så har vi en punkt på CV:t som inte många har vilket kan bära oss framåt i världen. Chansen att kunna skryta lite och vara nöjda med oss själva. Är så glad att vi fick denna möjligheten att få testa på att jobba i ett land där man är lite utanför sin "personliga bubbla" samt träffa nytt folk och skapa kontakter. Språket har vart det som vart svårast och det har vart en utmaning. Vissa har haft lättare medans andra har haft svårare men vi alla har klarat oss igenom det. En stor eloge till oss! YAY!"

Hela gruppen med diplom. Foto.

"Så hur ska man sammanfatta denna resan på 6 veckor? Jag vill använda orden magiskt och lärorikt. Alla borde testa på att praktisera utomlands för det är en upplevelse som är väldigt svår att beskriva så det är något man får uppleva själv då man har olika syn på saker."

Efter hemkomsten till Sverige såg det uppföljande programmet lite olika ut för var och en. Ungefär hälften av deltagarna fortsatte praktisera genom praktikplatser som ordnades fram av projektet, men den andra hälften var redan redo att ta nästa steg i sina karriärer. Några började studera redan i juni, andra i augusti. Två av deltagarna hade jobb som väntade på dem vid hemkomsten tack vare att de förberett sig väl och sökt jobb innan avresan till Italien. Ytterligare någon fick en praktikplats som ledde till att hen fick fast jobb efter ett par veckors praktik - grattis! 

Vi ser genom den prestationen att SPACE kan innebära en nystart och en kick framåt i karriären för den som utnyttjar möjligheterna som ges till max!

Hela gruppen samlade. Foto.


 


Kontakt

Projektledare:
Malin Karlsson
+46(0)10-111 22 42
  

Projektmedarbetare:
Linda Hemphälä
+46(0)731-40 27 64
  

Anna-Karin Bragd
+46(0)73 200 33 72
 

uiqt|wBuitqv5sizt{{wvH{r}{iu5{muitqv5sizt{{wvH{r}{iu5{muiqt|wBtqvli5pmuxpitiH{r}{iu5{mtqvli5pmuxpitiH{r}{iu5{muiqt|wBivvi4sizqv5jziolH{r}{iu5{mivvi4sizqv5jziolH{r}{iu5{muiqt|wBuitqv5ms}vomzH{r}{iu5{muitqv5ms}vomzH{r}{iu5{muiqt|wBwti5ivlmz{{wvH%vi{|zipq{qvomv5ow|mjwzo5{mwti5ivlmz{{wvH%vi{|zipq{qvomv5ow|mjwzo5{muiqt|wBuitqv5ms}vomzH{r}{iu5{muitqv5ms}vomzH{r}{iu5{muiqt|wBvqvi5q{wipwH|zwttpi||iv5{mvqvi5q{wipwH|zwttpi||iv5{m