Malta 2016

”Det har varit en väldig gåva att få vara med i det här projektet. Det var fantastiskt.” 

"SPACE är en otrolig upplevelse med många förutsättningar för intressanta yrkeserfarenheter."

SPACE första utlandsresa gick till Malta.
8 deltagare reste från ett novembergrått Sverige till den lilla  medelhavsön. 
På flygplatsen. Foto.
Två coacher åkte med deltagarna ner och var med hela första veckan – sen fanns personal tillgänglig för deltagarna under hela vistelsen från den mottagande organisationen Easy Job Bridge. 

Deltagarna installerades sig i sina lägenheter i Sliema där de delade rum två och två med gemensamt kök, vardagsrum, badrum och tvättstuga. Utanför låg busshållplatsen så att de enkelt kunde ta sig till sina praktikplatser eller in till huvudstaden Valletta. 

Första veckan ägnades sen åt studier på Easy Job Bridge school:

På skolan Easy Job Bridge

”När vi åkte till skolan så fick vi syn på vårat klassrum där pärmar och pennor väntade på oss på platserna . Lärarna presenterade sig och redan då fick vi se att vi skulle få härliga lärare. Sedan fick vi göra en engelska test som var för att dem skulle se ungefär vilken nivå vi var på. Vi lära oss lite om Malta och fick lite papper. 

Dag 2 började vi med att träffa våran lärare Estefan och han ville att vi skulle presentera oss och berätta lite om oss själva. Han var väldigt nyfiken på hur det funkade i Sverige och vi delade med oss Våra erfarenheter och han av sina. Vi skrattade väldigt mycket tillsammans av att länderna funkade helt annorlunda .  Det gick väldigt bra och var väldigt roligt .
Under veckan fick vi lära oss olika regler i Malta och fick olika uppgifter. Det var skrivuppgifter och grupp uppgifter och läsa högt för varann och om det var något ord på engelska så fick vi inte förklara det på Svenska utan försöka beskriva det på bara engelska det var lite svårt ibland och blev väldigt roligt ibland.” Nicole

Därefter började praktiken för deltagarna.  Praktikplatserna var valda efter deltagarnas egna önskemål och intressen.

Jens arbetade på ett hotell med att förbereda frukost till hotellets gäster. Hotellet hette Saint Julians Bay och låg på strandpromenaden i Sliema:
 ”De va som alla andra praktiker. Man kommer ditt och kollar över stället och lär sig hur de funkar och hur/vad dom andra på platsen gör. Jag praktiserar på St Julian´s Bay Hotel. Jag har fått vara i köket och nere vid receptionen. Jag är glad att jag faktiskt hade praktik före i Sverige på Spinnrocken för de hjälpte mig lite när de kom till köket och frukost buffé. Uppe på frukost buffén så va de bara att förbereda och sen plocka undan tomma brickor men även förbereda inför morgondagen. Sen nere i receptionen så blev de pappersarbete. Dubbel checka bokningar så att dom va rätt.” Jens

Benjamin och Simon arbetade tillsammans på ett historiskt fort som anordnar visningar för turister: 
”Fort Rinella är ett viktorianskt fort som tas om hand utav Wirt Artna, som är en icke vinstdrivande organisation som restaurerar och konserverar ett antal historiska platser på Malta. Simon och Benjamins uppgift på detta fort är att visa turister och befolkning på ön hur en dag kunde se ut på fortet under den sena viktorianska eran. Det är som ett slags levande museum med personal i tidsenliga kläder.

 På praktikplatsen

Vi börjar dagen med att ordna vår utstyrsel, putsa skorna, knappar, hjälmarna och bältena om det behövs. Efter det putsar vi vapen, gamla gevär och svärd. De äldsta är ca 500-600 år gamla. Sen brukar vi köra övningar, hur man handskas med ett gevär och även marschera. Vi gör det framför turisterna så de ser hur det kunde se ut på fortet på den tiden. Det är lite olika från dag till dag, som idag var det nästan bara övningar. Men andra dagar om det är mycket turister kan vi få hjälpa till att servera och så småningom är tanken att vi ska kunna leda guidade turer.” 
"Vi har typ blivit erbjudna jobb" 

 "Man kan göra soldater av vem som helst. Till och med oss"
- Simon & Benjamin

Övriga praktikplatser var bland annat på en förskola, en syateljé och ett slags rehabcenter. 

Väl hemma igen fortsatte gruppen att träffas under några veckor i det efterföljande programmet där man planerade framåt för att tillvarata alla erfarenheter som deltagarna fått med sig.
Tre deltagare har återvänt till Malta för att jobba där ett år, någon har börjat plugga och andra har fått praktik eller söker nya utmaningar. 

Malta gruppen

”Malta var inspirationsresan: nu börjar framtiden.”

”Praktik i Sverige har alltid varit ganska ”lojigt”, man går dit och gör vad man ska. På Malta slängs man ut i vattnet på ett annat sätt: man måste byta livsstil helt och hållet, vilket är givande. Miljöombytet är väldigt givande. Även om det finns jättebra praktikplatser i Borås så kommer det inte ändra din livssituation och hur du handskas med dig själv. Man är kvar i det gamla vanliga ändå. Vardagen förändras egentligen inte. Därför är det inte ens jämförbart med att träda in i en helt annan kultur.” 

”Jag har varit med i lite olika projekt tidigare, och i alla tidigare så har jag haft svårt att prata och hitta vänner. Men här är det lättare för att vi är så sammansvetsade.” 

”Jag vill hitta en utlandsutbildning,[….] mitt mål är att flytta till Paris och studera.”

Vill du veta mer om vad som hände deltagarna efter Malta äventyret och deras tankar om projektet kan du läsa det på SPACE bloggen.


  


Kontakt

Projektledare:
Malin Karlsson
+46(0)10-111 22 42
  

Projektmedarbetare:
Linda Hemphälä
+46(0)731-40 27 64
  

Anna-Karin Bragd
+46(0)73 200 33 72
 

uiqt|wBuitqv5sizt{{wvH{r}{iu5{muitqv5sizt{{wvH{r}{iu5{muiqt|wBtqvli5pmuxpitiH{r}{iu5{mtqvli5pmuxpitiH{r}{iu5{muiqt|wBivvi4sizqv5jziolH{r}{iu5{mivvi4sizqv5jziolH{r}{iu5{muiqt|wBuitqv5ms}vomzH{r}{iu5{muitqv5ms}vomzH{r}{iu5{muiqt|wBwti5ivlmz{{wvH%vi{|zipq{qvomv5ow|mjwzo5{mwti5ivlmz{{wvH%vi{|zipq{qvomv5ow|mjwzo5{muiqt|wBuitqv5ms}vomzH{r}{iu5{muitqv5ms}vomzH{r}{iu5{muiqt|wBvqvi5q{wipwH|zwttpi||iv5{mvqvi5q{wipwH|zwttpi||iv5{m